Lojistikte Taşıma Modları ve Türleri

Ana Sayfa
Blog
Lojistikte Taşıma Modları ve Türleri

 

Lojistik hizmetleri yurtiçi ve yurtdışı ticarette rakiplerin önüne geçebilmek adına kritik anlamda başta gelen unsurlardan birisidir . Lojistiğin günümüzde artan rekabet ortamında rakiplerin önüne geçebilmek için önemi yadsınamaz bir gerçekliktir. Taşımacılık türleri bu kapsamda firmalara da birçok avantaj sağlamaktadır. Lojistiğin en önemli kollarından biri olan lojistik modları ve türlerini inceleyeceğimiz blog yazımızı okuyarak aklınızda var olan tüm soru işaretlerine doğru cevapları bulmuş olacaksınız.

Taşıma Modları ve Türleri Nelerdir?

  • Kara Yolu Taşımacılığı
  • Deniz Yolu Taşımacılığı
  • Boru Hattı Taşımacılığı
  • Nehir Yolu Taşımacılığı
  • Hava Yolu Taşımacılığı
  • Demiryolu Taşımacılığı
  • Multimodal Taşımacılık
  • Intermodal Taşımacılık
  • Kombine Taşımacılık

Kara Yolu Taşımacılığı

Yurtiçi ve Yurtdışı ticaretinde kritik bir rol üstlenen kara yolu taşımacılığı rekabetin en yoğun yaşandığı taşımacılık türlerinden birisidir. Kara yolu taşımacılığı, bir yerden bir yere aktarmasız taşımacılığa olanak tanımasıyla eşya yıpranmalarının önüne geçer. Özellikle kara yolu taşımacılığında, kara yolu uzunluğunun 1950’den 2001 yılına kadar neredeyse 5 kart artması, bu taşımacılık türünün önemini vurgulayan en önemli göstergelerdendir.

Deniz Yolu Taşımacılığı

Dünyada en çok tercih edilen taşıma yöntemi olarak nitelendirilir. Risk düzeyinin az olması, güvenli ve düşük maliyetiyle sıklıkla tercih edilen taşımacılık türüdür. Deniz yolu taşımacılığı, uluslararası ticarette taşıma modu olarak kullanılan en önemli tür olmasıyla beraber, aynı durum ülkemiz içinde de geçerlidir. Türkiye’nin dış ticaretinin %90’ını oluşturmaktadır.

Boru Hattı Taşımacılığı

Enerji kaynaklarının uzun mesafelere taşınması için kullanılan taşımacılık türlerinden bir tanesidir. Enerji kaynaklarının doğal olarak akışını sağlamak için sıkıştırılan borular vasıtasıyla taşınmaktadır. Bu sayede malzemenin zamanında ve en verimli şekilde taşınması amaçlanırken maliyeti de düşük ölçüde olmaktadır.

Nehir Yolu Taşımacılığı

Nehirler ve su kanalları gibi su yolları aracılığıyla gerçekleştirilen taşımacılık türüdür. Bu taşıma moduyla, özellikle yükske miktarlarda.ve ağır yüklerin taşınması için kullanılmaktadır. Bununla birlikte çevresel etkilerinin az olması nedeniyle sürdürebilir bir dünya modeli için tercih de edilmektedir.

Hava Yolu Taşımacılığı

Uzak mesafeler için sıklıkla tercih edilen taşımacılık türlerinden biriside hava yolu taşımacılığıdır. Bu taşımacılık modunda listelediğimiz şu hizmetler sağlanır;

  • Her türlü ithalat ve ihracat ürünlerinin taşınması için 
  • Konsolide kargo taşımacılığında
  • Transit yükleme sistemi taşımacılığı için
  • Tehlikeli madde taşımacılığında
  • Değerli evrak taşımacılığında

Demir Yolu Taşımacılığı

Özellikle transit ülkelerin tercih ettiği bir taşımacılık türüdür. Ağır tonajlı ve havaleli yükler için uygunluk göstermesi, yüksek yatırım maliyetleri sebebiyle genellikle devletler tarafından kullanılmaktadır. 

Multimodal Taşımacılık

Yüklerin çeşitli araçlar ve farklı taşıma türleri ile yapıldığı multimodal taşımacılıkta başlangıç ve varış noktaları arasında kullanılan var olan tüm taşıma yolları için tek taşımacılık sözleşmesi gerçekleştirilir.

Intermodal Taşımacılık Türleri

Intermodal taşımacılıkta genellikle tırlar ve yük gemileri kullanılmaktadır. Yükün taşıma kabini değiştirilmeden en az iki taşıma türüyle işlem gerçekleşir. Intermodal taşıma sistemi sürdürebilir taşıma sisteminin bir bölümünü oluşturmaktadır. 

Kombine Taşımacılık

Kombine taşımacılıkta ilk noktadan varış noktasına kadar kara yolu, deniz yolu ve hava yolu taşıma modlarından minimum ikisinin kullanılmasıyla gerçekleşir. Lojistik alanında popüler bir taşıma modeli olarak karşımıza çıkmaktadır. Kombine taşımacılık, taşıma işleminin bir bütün halinde gerçekleşmesini sağlar. Özellik ağır taşımalar için ekonomik avantajlar sağlamaktadır.

Lojistikte En İyi Taşıma Türü Hangisidir?

En iyi taşıma türü, ihtiyacınıza göre farklılık gösterebilmektedir. Dolayısıyla işletmenizin hizmet verdiği ürünlerin ve bu ürünlerin taşıması için kullanılacak en iyi lojistik hizmetini arıyorsanız, bunun için lojistik taşıma türlerini inceleyerek bir karar verebilirsiniz. Lojistik taşıma türleri, sürdürebilir işler yapabilmeniz için varlık gösterir. 

En Ucuz Taşıma Yöntemi Nedir?

En ucuz taşımacılık yöntemi, hizmet verdiğiniz bölgenin şartlarına göre değişiklik göstermektedir. Coğrafi konum ve hizmet verdiğiniz alanında şartları kapsamında en ucuz taşıma yöntemini işletmenizin lojistik hizmetleri için seçebilirsiniz. Bunun için bir araştırma yapmanız ve uzman bir lojistik hizmet sağlayıcısından tavsiye almanız gereklilik arz etmektedir.