Parsiyel Taşımacılık Ne Demek? Parsiyel Taşımacılık Türleri

Ana Sayfa
Blog
Parsiyel Taşımacılık Ne Demek? Parsiyel Taşımacılık Türleri

 

Lojistik sektöründe meydana gelen hızlı değişim ve ihtiyaç sahiplerinin istek ve beklentilerinde farklılık oluşması, esnek çözümlerin geliştirilmesine sebep olmuştur. Esnek lojistik yöntemlerinin oluşturulmasında, müşterilerin taleplerin talep ve istekleri de ön planda tutulmuştur.

Bu anlamda parsiyel taşımacılık, müşterilerin beklentisini en iyi şekilde karşılamak amacıyla kullanılan bir taşımacılık modelidir. Parsiyel, kelime manasıyla tüm olmayan anlamına gelir. Geliştirilen esnek ve hızlı çözümlerle birlikte lojistik alanında sıklıkla kullanılan bir kavram haline bürünmüştür. Parsiyel taşımacılık, en genel anlatımıyla, bir veya birden fazla alıcı tarafından ve farklı firmalardan siparişi gerçekleştirilen malların tek ve birleştirilmiş yük halinde taşınmasını ifade eder.

Yük teslimatı genelde denizyolu, havayolu, karayolu ve demiryolu aracılığıyla gerçekleştirilebilmektedir. Parsiyel taşımacılıkta, alıcıların farklı olan ürünlerin aynı taşıma aracı vasıtasıyla taşınabilmesidir. 

Parsiyel Taşımacılık Nedir?

Parsiyel taşımacılık, aynı güzergahta bulunan ve birbirinden farklı müşterilerin eşya, ürün veya yüklerini, aynı taşıma aracı vasıtasıyla taşıma lojistiğine denir. Parsiyel taşımacılığı, parça eşya taşımacılığı olarak da bilinmektedir.

Örnek vermek gerekirse, karayolu parsiyel taşımacılığı, İstanbul’dan Antalya’ya gidecek olan farklı kişilerin eşyalarının bir kamyon, tır ya da kamyonette taşınması durumudur. Parsiyel taşımacılıkta var olan temel amaç;  aynı güzergah üzerinde taşınması istenen bütün yükleri; toplam yük miktarı, bir taşıma aracını doldurmasa dahi, aynı araca yüklenerek taşıma işleminin oluşturulmasıdır.

Parsiyel Taşımacılık Nasıl Yapılır?

Parsiyel taşımacılık için sevkiyat türü, yurt dışı ve yurt içi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Türkiye’de sevkiyat yapılacak ise, bu durum şehirlerarası parsiyel taşımacılık hizmeti şeklinde tanımlanır. Türkiye’den gidecek parsiyel yükler ya da bir başka ülkeden Türkiye’ye gönderilecek parsiyel yüklemelerse uluslararası parsiyel taşımacılık şeklinde ifade edilir. Parsiyel taşımacılık, rezervasyon, planlama, depolama ve sevkiyat olarak dörde ayrılır.

Parsiyel taşımacılıkla belirli ölçütler kullanılmaktadır. Bu ölçütler;

  • metreküp bazlı
  • ağırlık bazlı
  • desi bazlı

olabilmektedir.

Parsiyel taşımacılıkta, taşınacak ürünlerin ağırlığı oldukça önemlidir. 

Parsiyel Yük Türleri Nelerdir?

Parsiyel taşımacılıkta kullanılan yük taşıma türleri 4 gruba ayrılır. 

Bunlar;

  • Havayolu taşımacılığı
  • Karayolu taşımacılığı
  • Denizyolu taşımacılığı
  • Demiryolu taşımacılığı

Şeklindedir. En yaygın biçimde kullanılan parsiyel taşımacılık türü ise karayolu şeklindedir. Bu yöntem sayesinde rut planlamasına uygun şekilde dağıtım gerçekleştirilebilir. Ürün ya da malların araçlara yükleme işlemi, kapıda veya depoda gerçekleşmektedir. Havayolu parsiyel taşımacılığında var olan çeşitli ürünlerin taşımaları güvenle yapılmaktadır. Denizyolu parsiyel taşımacılık yöntemleri de konteyner ve açık yük şeklinde gerçekleşir. Demiryolu da sıklıkla tercih edilen parsiyel taşımacılık türlerinden birisidir. 

Parsiyel Yük Ne Demek?

Parsiyel yük, parsiyel taşımacılıkta aynı taşıma güzergahında bulunan farklı gönderici kişilerinin farklı boyutlardaki eşyalarını ve mallarını tek bir araç ile taşınmasını ifade etmektedir.

Parsiyel Yük Nasıl Hesaplanır?

Taşımacılık alanında, taşınan yükün ağırlığı ile hacmi oldukça önemli bir yeri kapsar. Karayolu taşımacılığında var olan parsiyel taşımacılıkta hesaplama türü, metreküp, ağırlık ve ladametre hesap ölçütleri kullanılarak gerçekleştirilir.

Parsiyel yükün m3 hesaplaması için; en x boy x yükseklik x adet şeklinde gerçekleşir.

1 m3= 333kg

1 ton: 3 m3

1 ldm: 1750 kg şeklindedir.

Parsiyel Yük Taşımacılığının Avantajları Nelerdir?

Parsiyel taşımacılıkta, alıcıları farklı farklı olan yüklerin, konteyneri veya diğer taşıma vasıtalarını doldurmadığı anlarda kullanılır. Bu yöntemle, aynı güzergah üzerinde tesliminin gerçekleştirilmesi istenen farklı müşterilere ait eşyaların, aynı taşıma aracına yüklenmesidir.

Parsiyel yük taşımacılığının avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Nispeten daha düşük navlun ücretiyle gönderim yapılabilmektedir.
  • Teslim aralığı konusunda müşterilerin ya da alıcıların isteklerine göre düzenleme yapılabilmektedir.
  • Denizyolu, havayolu ve karayolu ile entegre olabilmektedir.
  • Aynı güzergah üstündeki yüklerin yine aynı araca yüklenmesi ile zaman tasarrufu yapılabilmektedir.
  • Rota planlaması ile bekleme süresini minimum seviyeye çekebilmektedir.

Komple ve Parsiyel Taşımacılık Arasındaki Farklar Nedir?

Taşımacılık türleri arasında en fazla tercih edilen taşıma türleri; komple ve parsiyel taşımacılıktır.

Ve bu iki taşımacılık türünün arasında ne gibi farklar olduğu sorusu da sıklıkla sorulabilmektedir.

Komple taşımacılık, yükün tamamının bir noktadan diğerine taşınmasını ifade etmektedir. Parsiyel taşımacılık ise, yükün bir kısmının taşınmasıdır. Başka bir deyişle, tam taşımacılık tüm yükün aynı araçla, aynı yoldan ve aynı zamanda taşınmasını tanımlarken, parsiyel taşımacılık yükün farklı parçalarının farklı araçlarla ve farklı zamanlarda taşınmasını ifade eder.

Parsiyel Taşımacılık Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Parsiyel taşımacılık fiyatları lojistik talebinde bulunan müşterinin istek ve ihtiyaçlarına göre değişkenlik göstermektedir. İsteklerin ve ihtiyaçların farklılaşmasına istinaden gelen talebin içeriğine göre, müşterinin taşınmasını istediği ürünün teslim edileceği konuma, ürünün ağırlığına ve boyutuna göre fiyatlandırma seçenekleri uygulanabilmektedir. Bununla birlikte, parsiyel taşımacılıkta müşterinin gönderilmesini istediği ürünlerin, gideceği yerin mesafesi de fiyatı belirlerken oldukça önemli rol oynar.